Hoe weet ik of een baan in de Sales bij mij past?
- Simon Kempers
- 26 feb
- 7 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 8 apr
Heb je dat ook wel eens gehad? Dat je aan je vrienden of familie vertelt: ‘Misschien is werken in de Sales wel wat voor mij...’ en dat je vervolgens allerlei verschillende reacties krijgt? De één roept: ‘Lijkt me wel wat voor jou, je hebt best een vlotte babbel.’ en een ander zegt: ‘Maar past die commerciële wereld wel bij jou?’. Zo’n tweestrijd is helemaal niet gek. Sales is namelijk echt een vak apart: vol targets, contact, successen en ook afwijzingen.
In dit artikel gaan we daarom wat dieper in op de vraag: ‘Hoe weet ik of een baan in de Sales bij mij past?’!

1. Wat is Sales eigenlijk?
1.1 De mythe van de vlotte babbel
Het grootste misverstand over Sales? Dat je alleen maar succesvol kunt zijn als je een ‘vlotte babbel’ hebt. Als je naar films kijkt, lijkt het wel alsof salesmensen dag in dag uit aan het schreeuwen zijn in dure pakken.
De realiteit? Die is een stuk genuanceerder. Sales gaat tegenwoordig niet meer om overweldigende praatjes, maar om luisteren, oplossingen bieden en relatiebeheer. Dat vereist misschien wel meer empathie dan extraversie.
1.2 Een vak van relaties
In de kern is Sales vooral het ontdekken van de behoeften van je klant of kandidaat, en het aanbieden van een échte oplossing. En vertrouwen is key. Zonder vertrouwen kom je geen stap verder. In Nederland, zo blijkt uit de LinkedIn State of Sales 2022 is vertrouwen zelfs de meest bepalende factor of een deal (of samenwerking) doorgaat of niet.
Dus: als je goed kunt luisteren en écht wilt achterhalen wat de ander zoekt of nodig heeft, dan heb je al een dikke streep voor in Sales.
2. Welke types mensen zijn geschikt voor Sales?
2.1 De extravert? Tuurlijk!
Veel mensen denken dat je extravert móét zijn om te slagen in de Sales. Natuurlijk, als je spontaan contact maakt, gemakkelijk praat en ervan houdt om in de spotlights te staan, heb je een streepje voor in netwerksituaties en spontane acquisitie. Je bent waarschijnlijk dol op nieuwe mensen ontmoeten en bent niet snel bang om de telefoon op te pakken.
2.2 De introvert? Ook!
Wist je dat steeds meer introverte mensen het onwijs goed doen in Sales? Waarom? Omdat ze vaak ontzettend goed kunnen luisteren, observeren en de klant écht centraal stellen. Ze komen niet binnen met een lawaaierig verkooppraatje, maar bouwen rustig een vertrouwensband op. Juist die aandacht voor detail en persoonlijke connectie kan heel overtuigend zijn.
2.3 De analyticus, de netwerker, de generalist: allemaal welkom!
Heb je een sterk analytisch vermogen en ben je dol op data? Dan kun je in de Sales uitblinken door grondige markt- en klantanalyses te maken. Ben je juist een verbinder die altijd mensen weet te introduceren aan elkaar? Ook dat is een gouden skill. Laat je dus niet beperken door het idee dat je een ‘klassieke verkoper’ moet zijn. Er zijn in Sales talloze manieren om je kwaliteiten in te zetten.

3. De vijf grote vragen om te bepalen of Sales bij je past
Laten we het iets concreter aanvliegen. Hoe kom je erachter of Sales écht bij je past? Je kunt natuurlijk een carrièrecoach inschakelen of uitgebreide persoonlijkheidstests doen, maar soms helpen simpele vragen al een heel eind. Beantwoord onderstaande vragen voor jezelf.
3.1 Vind je het leuk om met mensen in gesprek te zijn?
Ja, je kunt ook succesvol zijn als je niet superextravert bent, maar je moet wel enige interesse in mensen hebben. In Sales praat je namelijk heel wat af, zowel telefonisch als face-to-face. Vragen stellen, luisteren, doorvragen... Zit je echt niet te wachten op dat contact? Dan wordt Sales een flinke uitdaging.
3.2 Kun je tegen afwijzing?
Klinkt hard, maar in Sales ga je ‘nee’ horen. Dat is onvermijdelijk. Niet iedereen zit te wachten op jouw product, dienst of aanbod, en soms krijg je een snoeiharde afwijzing. Kun je dat naast je neerleggen? Of blijft het aan je knagen? Succes in de Sales hangt vaak samen met je vermogen om met afwijzingen om te gaan en toch door te gaan.
3.3 Word je enthousiast van het idee je eigen succes te bepalen?
In de Sales kun je vaak direct invloed uitoefenen op je inkomsten (denk aan bonussen). En ja, dat brengt een zekere druk met zich mee. Maar als het idee van ‘geen resultaten is geen bonus’ je juist motiveert, dan is Sales waarschijnlijk een goede match.
3.4 Sta je open voor (doorlopende) training?
De Saleswereld staat nooit stil. Nieuwe tools, nieuwe markten, nieuwe methodes... Leer je graag en sta je open voor constante verbetering? Dan lig je in de Sales prima op koers.
3.5 Krijg je energie van nét dat stapje extra zetten?
Verwacht niet dat alles vanzelf op je bordje valt. In de Sales moet je vaak nét iets langer blijven hangen in een gesprek, nét iets meer research doen of nét even dat creatieve idee bedenken om de klant over de streep te trekken. Ben je iemand die wel houdt van een uitdaging)? Dan kan Sales wel eens heel goed bij je passen.
4. Hoe ziet een typische werkdag in de Sales eruit?
Als je wilt weten of Sales bij je past, is het handig om te weten wat je de hele dag zoal doet. Natuurlijk verschilt dat per bedrijf, maar bij Synsel - waar je als Sales Consultant continu op zoek bent naar dé match tussen kandidaat en vacature - kun je de dag ongeveer als volgt indelen:
Ochtend
De dag begint met een stevige bak koffie. Vervolgens duik je in je kandidatenlijst en plan je telefoongesprekken in. Solliciteerde iemand zelf bij Synsel of ben je zelf op zoek gegaan naar een tofprofiel? In 20 à 25 minuten achterhaal je precies waar iemand naar zoekt, zodat je straks de perfecte baan voor ’m kunt vinden.
Klanten of kandidaten benaderen
Met je aantekeningen op zak pak je de telefoon of stuur je mails. Misschien belt die ene klant terug met de vraag of je nog een nieuwe Operator hebt. Of je volgt leads op die in je mail zijn binnengekomen. Bij Synsel werk je bovendien vaak samen met een team in Suriname om nóg sneller te schakelen.
Afspraken inplannen
Zijn kandidaten enthousiast en sluit een vacature aan? Dan ga je voor de volgende stap: een intakegesprek met de kandidaat of een kennismaking bij de werkgever.
Overleggen met je team
Hoewel je je eigen pipeline runt, doe je het niet alleen. Bij Synsel deel je informatie met collega’s in Marketing, Recruitment en andere Consultants. Je bespreekt welke kandidaat waar het beste tot zijn recht komt. Heeft een kandidaat toch liever een 4-ploegendienst of zoekt ‘ie een andere regio? Samen vind je de beste oplossing.
Administratie & CRM bijhouden
Documentatie is erg belangrijk. Je noteert wie je waar hebt voorgesteld, op welke vacature en met welke voorwaarden. Zo weet je precies wat de status van elke lead of kandidaat is.
Evaluatie & next steps
Aan het einde van de dag kijk je wat er goed ging en wat er beter kan. Heb je vandaag één of meerdere matches gemaakt, of moet je morgen een paar telefoontjes extra doen? Zo zie je direct de impact van je werk én heb je de motivatie om de volgende dag weer volle bak te knallen.
5. Ben je nog niet helemaal zeker? Probeer een stage of traineeship
Als je denkt: ‘Ik wil dat Sales wel eens proberen, maar wil niet meteen ergens fulltime in dienst,’ dan is een stage of traineeship een slimme optie. Zo kun je aan den lijve ondervinden of je het vak echt leuk vindt.
Diverse bedrijven bieden stagemogelijkheden aan waarin je de ins en outs van de Sales leert kennen. Je kijkt mee, je pakt kleine projecten op, en je krijgt een realistisch beeld van wat een Salesfunctie inhoudt. En dat is meestal de beste manier om te ontdekken of je hart er echt sneller van gaat kloppen.
6. Training en ontwikkeling in de Sales in Apeldoorn
6.1 Waarom ontwikkeling belangrijk is
In Sales kun je altijd beter worden. Er is altijd een nieuwe skill om te leren, een nieuwe techniek om uit te proberen of een nieuwe markt om te ontdekken. Volgens de McKinsey & Company-rapporten over Sales-ontwikkeling stijgt de productiviteit van Sales-teams tot wel 20% als er continue training en coaching plaatsvindt!
6.2 Welke trainingen kun je verwachten?
Gesprekstechnieken
Actief luisteren
Onderhandeling
Persoonlijke ontwikkeling

7. Hoe zit het met de salarissen en bonussen?
In Sales zijn er meestal twee componenten in je inkomen: een vast salaris en een variabele beloning (bonus, commissie). Volgens Gartner (2022) vindt ruim 60% van de salesprofessionals deze verdeling juist stimulerend: je weet dat als je goed presteert, je óók meer verdient.
In sommige organisaties kan die bonus behoorlijk oplopen. En – zoals bij Synsel het geval is - is er zelfs geen limiet. Hoe meer impact je maakt, hoe meer je verdient. Dit past natuurlijk perfect bij mensen die houden van prestatiegericht werken én eigen verantwoordelijkheid.
8. Veelgestelde vragen van mensen die twijfelen over Sales
8.1 ‘Ik ben best wel verlegen, is dat een probleem?’
Absoluut niet. Zoals we eerder zeiden: verlegen is niet per se nadelig in Sales. Je kunt namelijk heel goed leren hoe je gesprekken voert, en verlegen mensen zijn vaak hele goede luisteraars en empathische adviseurs.
8.2 ‘Moet ik technisch onderlegd zijn om in Sales te kunnen werken in bepaalde sectoren?’
Dat verschilt. Als je Engineers met specifieke profielen helpt, helpt het zeker als je enige affiniteit of basiskennis hebt. Gelukkig staat er bij Synsel een heel opleidingstraject voor je klaar om je zo snel mogelijk mee te nemen in deze kennis. Én, de belangrijkste skill blijft: kun je de kandidaatbehoefte begrijpen en een passende oplossing aandragen?
8.3 ‘Hoe voorkom ik dat ik mezelf ‘pusherig’ vind?’
Goede vraag! Moderne Sales is veel meer consultatief en adviserend dan enkel ‘pushen.’ Het draait om vragen stellen, luisteren, en een wederzijds voordelige oplossing vinden. Als je je daar prettig bij voelt, voel je je vaak ook niet pusherig.
8.4 ‘Hoe groot is de kans dat ik kan doorgroeien?’
Best groot. Sales kent vaak duidelijke doorgroeipaden, zoals van Junior naar Medior naar Senior Consultant, of richting Teamlead of zelfs Business Unit Manager.
9. Hoe pak je je oriëntatie op Sales nu verder aan?
- Praat met mensen die al in de Sales zitten: Vraag naar hun ervaringen, wat ze leuk vinden, wat ze minder leuk vinden.
- Doe een (online) test of lees artikelen: Soms helpt een persoonlijkheidstest of een artikel met tips om te ontdekken waar je staat.
- Ga gewoon eens op de koffie: Zie je een vacature die je aanspreekt? Vaak kun je een ‘oriënterend gesprek’ hebben zonder direct vol in een sollicitatieproces te stappen. Dan weet je al gauw of het klikt.
Kom je werken in de Sales in Apeldoorn?
Dus… hoe weet je nou of een baan in de Sales bij jou past? Door jezelf de juiste vragen te stellen, te onderzoeken welke kwaliteiten je wilt inzetten, en vooral: door in gesprek te gaan met mensen uit het vak. Want uiteindelijk voel je vaak wel aan of je er blij van wordt. Zie je jezelf de telefoon pakken, leads benaderen en plannen maken om die klantwens écht te vervullen? Dan zegt je onderbuikgevoel waarschijnlijk al genoeg!